دنیای مدرن و فناوری ارتباطات نشان داده است که در دنیای کسب وکار، آنهایی که به داده ها و اطلاعات بیشتر و بهتری دسترسی دارند آینده را کنترل خواهند کرد.

اطلاعات به روز و مفید آنگاه که در زمان مناسب در اختیار اهل فن قرار گیرد، منجر به تولید محصولات و خدماتی میشود که زندگی بشر را با همه ی پیچیدگی ها و مصائب جهان امروز، هر روز بیش از پیش آسان و آسوده میکند. فناوری اینترنت اشیاء نیز با همین فلسفه توسعه یافته است.

با اینکه فعالیت در حوزه ی فناوری اینترنت اشیاء از اوایل دهه 91 میلادی آغازشده است، اما اصطلاح «اینترنت اشیاء» را کوین اشتون در سال 1999 ارائه کرد. اولین و اساسی ترین تعریفی که در رابطه با اینترنت اشیاء ارائه گردید، تعریف آقای روبرت و همکارانش در سال 1999 میلادی است:  به مجموعه ای از تجهیزات دریافت داده، مانند حسگرها، وسیله شناسایی از طریق فرکانس رادیویی(RFID1)، سیستم تعین موقعیت جغرافیایی (GPS2) و دیگر تجهیزات که برای تشکیل یک شبکه عظیم باهم ترکیب شده اند، اینترنت اشیاء میگوییم.

هدف از ارائه این شبکه، سهولت مدیریت و شناسایی این وسایل است.

طبق تعریف اتحادیه اروپا: «متصل شدن یک کامپیوتر به شبکهای از اشیاء به منظور ایجاد ارتباط بین آنها اینترنت اشیاء را تشکیل میدهند. اما اتحادیه ارتباطات بین المللی (ITU3)، این فناوری را اینگونه تعریف میکند: ارتباط هر چیز، در هر مکان و در هر زمان مفهومی به نام اینترنت اشیاء را پدید میآورد.

علاوه بر تعاریف بالا، از منظر فناوری: «اینترنت اشیاء شبکهای هوشمند است که اشیاء از طریق تجهیزات و لایه ی شبکه، سعی در انتقال اطلاعات را دارند. سپس به دلیل حجم زیاد داده، این اطلاعات در مرکز پردازش داده قرار میگیرند و درنهایت پس از پردازش، این اطلاعات در اختیار فرد قرار میگیرند».

ازنظر کاربرد : «اینترنت اشیاء در راستای تعاملات انسانی و رسیدن به روشی چشمگیر در ارائه خدمت و مدیریت زندگی به وجود آمده است». درمجموع با اتصال اشیاء به یکدیگر و با استفاده از اینترنت از تمامی خدماتی که فناوری اطلاعات ارائه میدهد استفاده میکنیم. و نمونه های بارز کاربرد این خدمات در بیمارستانها، مدارس، منازل و مراکز خرید است.

فرآیند ارسال داده ها در فناوری اینترنت اشیاء نیازی به عامل «انسان با انسان» یا «انسان با ماشین» نخواهد داشت و دادهها بهصورت خودکار و بر اساس تنظیمات انجامشده جمعآوری و به پایگاه داده فرستاده میشوند. ظهور پدیده ی اینترنت اشیاء یکی از هزاران نتیجهی گسترش اینترنت و البته توسعه فناوریهای بیسیم است. به دلیل قابلیتهای فراوانی که در تعاملات «ماشین با ماشین» در فناوری اینترنت اشیاء موجود است، این پدیده تا به امروز در بخشهای مختلفی کاربرد فراوانی داشته است.

توسط توسعه های اخیری که در فنّاوری RFID، حسگرهای هوشمند و فنّاوری های ارتباطی وجود داشته است اینترنت اشیاء هم به وجود آمده است. فرض اصلی و پایه ای اینترنت اشیاء این است که یک سری حسگرهای هوشمند بتوانند بدون دخالت انسان به صورت مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند تا عمل خاصی صورت گیرد.

 

در چند سال گذشته اینترنت به طرز فوق العاده ی تکامل یافته و میلیاردها شیء را به هم متصل کرده است که این وسایل سایز، توانایی، منبع محاسباتی و پردازشی متفاوتی دارند و همچنین کاربردهای متنوعی را پشتیبانی میکنند؛ بنابراین اینترنت اشیاء عبارت است از ادغام اینترنت سنتی با اینترنت هوشمند آینده، اینترنت اشیاء،دنیای واقعی را به هم وصل کرده و یک هوشمندی را در سیستم قرار میدهد تا اطلاعات خاص اشیاء هوشمند را پردازش کند و از مزیت تصمیمگیری خودکار بهره مند شود؛ بنابراین اینترنت اشیا میتواند کاربردها و سرویس هایی را به شما ارائه دهد که قبل از آن اصلاً هیچگونه تصوری در مورد آنها نداشته اید.

با پیشرفت در فنّاوری، منابع پردازشی وسایل و قابلیت های ذخیره سازی آنها افزایش پیداکرده درحالیکه اندازه ی وسایل کوچکتر شده اند همچنین این وسایل به حسگرهای متفاوتی مجهز شده اند که میتوانند از طریق اینترنت به یکدیگر متصل شوند و ارتباط برقرار کنند.

علاوه بر این،اشیاء فیزیکی به طور فزاینده ای به تگهای RFID مجهز شدهاند که میتوانند توسط اشیاء هوشمند مانند گوشیهای هوشمند یا خوانندگان تگهای RFID شناسایی شوند. چراکه اشیا شناسه خاص خودشان رادارند و اطلاعات خاص آنها درون تگهای RFID ذخیره میشوند.

.

سیستم اینترنت اشیا با رشد سریع اشیاء فیزیکی متصل شده به اینترنت، ایدهی اینترنت اشیاء هم در حال محقق شدن است. مثال اصلی این اشیاء متصل شده به هم همان دستگاههای کنترل و نظارت ترموستاتها و دستگاههایHVAC4 است که یک خانه هوشمند را میسازند.

 

علاوه بر این، حوزه های دیگری هم وجود دارد که اینترنت اشیا میتواند نقش خیلی مؤثری را در آنها بازی کند و کیفیت زندگی ما را بهبود ببخشد. برای مثال در حوزه های حمل ونقل، بهداشت و سلامت، صنعت خودروسازی، هنگام پاسخ اضطراری به بلاهای طبیعی و مصنوعی وکلا جاهایی که تصمیمگیری انسان سخت است کاربرد دارد.

 

در طول زمان انتظار میرود که اینترنت اشیا کاربردهای خانگی و تجاری خیلی مهمی داشته باشد تا در کیفیت زندگی ما و رشد درآمد جهانی نقش داشته باشد. برای مثال خانههای هوشمند این امکان را به ساکنین میدهند تا به صورت خودکار هنگامیکه به خانه میرسند درب پارکینگ باز شود، نوشیدنی موردعلاقه آماده شود و سیستم کنترل هوا کنترل شود و غیره.

 

به منظور تحقق این رشد بالقوه لازم است تا فناوریها و اختراعات نوظهور هم متناسب با نیاز مشتری رشد کند و وسایل هم باید توسعه یابند و دارای خاصیت در دسترسپذیری باشند و اینکه در همه جا و در هرزمانی و توسط هرکسی در دسترس باشند تا بتوانند نیاز مشتری را برآورده کنند. بنابراین همچنان که در فصل دوم موارد زیر را مفصلتر شرح میدهیم نیاز به پروتکلهای جدیدی است تا بتوانند بین وسایل ناهمگن ارتباط برقرار کنند. علاوه بر این استانداردسازی معماری اینترنت اشیاء میتواند به عنوان  ستون فقرات اصلی و پایهای در نظر گرفته شود تا بتواند یک محیط رقابتی را برای شرکتها فراهم کند تا محصول باکیفیت تری را برای مصرف کنندگان فراهم کنند. همچنین لازم است که معماری سنتی اینترنت نیز تجدیدنظر و ویرایش گردد تا بتواند چالشهای اینترنت اشیاء را برطرف نماید.

یک نظر بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد